Wednesday, December 21, 2011

Its the pro's n con's of MARRIAGE!!

 mula2 nak tulis,sape yg berniat nak kahwin or getting married,bole la baca post ni,tapi sila ABAIKAN part con's aka consequences.korg bole baca part kebaikan sahaja.

cerita ini bermula,pada suatu pagi yg cerah indah,aku terbangun dari tidur dan tersedar bahawa hari ini,yes today! no WARD ROUND,SEMINAR!! #saje nak bagi sape2 yg ade kelas tu JEALOUS.
rasa mcm nk smbung tido balik, abaden #aku xtau la korg penah guna slang ni mase kecik2 ke x,tapi maksud die but then..tiba2 lepas main fb,twitter,baca semua blog gossip,my metro kejap,n buka blog2 semua org n terbaca satu blog ni cakap pasal tua n yes ur fav topic-marriage!yes its your blog afiqah nordin aka afidah!haha 

khas untuk fiqah-kalu xnk tgk aku jd annoying jgn baca part cons,sekali lagi,part consequences!!nnti ko xjd kawen pulak.hehe.


mek wok dgn suami dia yg jarak umur lebih kurang 20tahun,tgk?masih happy?alhamdullilah :)

ye tidak dinafikan,kahwin tu satu tuntutan Islam.tetapi?!
tak semua perkahwinan berjaya.ade byk sebab musabab kejatuhan institusi keluarga pada masa kini #rasa mcm buat essay.xsuka.eee
tetapi tidak kurang juga, institusi keluarga yg bahagia hingga kekal ke akhir hayat.wah!
oke.lets go to the main point

pro's
  1. menunaikan tuntutan Islam iaitu mendirikan mesjid, mengurangkan zina,melepaskan nafsu kejalan yg benar #masa sekolah menengah dulu,ustazah ckp mcm ni.igt lagii
  2. dapat berkahwin dgn lelaki atau perempuan yg dicintai(mesti pika terlompat2 suke.haha),so korg bole lah tgk muka pasangan korg setiap hari,celik mata je muka dia,pegi sana sini muka dia,siang malam muka dia,tutup mata pon muka dia! eh,xjemu ke? harap2 tak! =D
  3.  menerus salasilah  keturunan dan zuriat,kalau kita ade anak,insyaAllah anak yg soleh dah solehah,bolehlah mereka mendoakan kita selalu.
  4. reason yg ni sgt pendek-GEMBIRA #xyah tnya pasal apa
  5. dapat berkongsi susah senang bersama
  6. mengurangkan kebosanan
  7. oke,aku dah xde idea. i bet fiqa n yeyex ade byk idea untuk dikongsi bersama.hehe

 u think u know me?no.u don't!
oke,skrg jom kita lihat pula keburukan perkahwinan #siapa yg xnak baca diharap bole berhenti dah tukar ke blog lain skrg jugak!

con's
  1. lagi-lagi kalau perkahwinan diaturkan keluarga. dah la xknl sang mempelai #eh? lepas tu kalau baik,sopan santun,gentleman,xpe jugak.ni dibuatnye buruk perangai,degil,suka marah2,kalau lelaki pulak,dibuatnya kaki pukul?hooo.satu hari jela nmpaknye!
  2. dulu masa kawan,suweet2 je,janji itu ini,kata "saya akn jaga awak selamanya" #ayat klise ,kalau perempuan pulak,kata "u jgn risau,semua makan pakai u i jaga..betulll..xtipulahh.hehe".sekali lepas kawen.."eh jagalah diri kau sendiri,jgn nk mengada2 oke,bye.nak pegi keje!" "eh u ni,masak la sendiri,kalu malas tu ha kedai mamak berlambak,pegi la beli makanan sendiri,ha baju tu?tak reti2 nak basuh sendiri,kalau malas sgtttt,pegi hantar dobi ttuu.ish!menyusahkan org je la dia ni!"
  3.  simple reason-jemu
  4. benci commitment-suka hidup sendiri,xsuka share duit,xsuka kena jaga anak,tak suka kanak2,xsuka memasak,kalau yg perempuan xsuka lelaki,kalu yg lelaki xsuka perempuan #ni dah tahap teruk ni.jauh2 kan lah ye
  5. tersalah pilih-penat je kawen last2 xsesuai,so lebih baik pilih betul2,knl betul2,jgn nk terburu2 nak kawen cepat sbb tgk kwn2 yg lain dah kawen ade anak..its oke kalau betul da jumpa mr.right or miss right.
  6. ade lagi nk tambah?silakan
 in my own opinion pulak,kalau rasa2 diri tu x stable lagi jgnlah kawen,nnti anak2 hidup pon xterjamin.makan pakai pun xterjamin.bukan nk kata apelah.kalau xcukup duit,nak hidup sorg pon masih susah,mcmana nk berdua?sedih sgt tgk bila tgk BERSAMAMU tu anak2 hidup susah.lebih baik xperlu kawen jika anak2 yg perlu tggung kesusahan tu.tapi nk buat mcmana.keinginan itu ade.if i was them,biarlah susah tu aku sorg je yg rasa.xperlu libatkan manusia lain,so FOREVER ALONE would be better. #its just my thought,nothing much

lepas kahwin jgn pulak mcmni-------------->



sampai sang suami jadi mcmni------------------->

akhir kata,perkahwinan ade baik dan buruknya,semua nya terserah kpd anda semua.
its just my thought
kalu ade tersilap kata terkasar bahasa sila nyatakan di ruangan komen.sekian.assalammualaikum.

Tuesday, November 29, 2011

stop doing it

do you stalk others?
do others stalk you?
tikus kat sebelah masih nk stalk!

selalu stalk kat mana?facebook lah!twitter! mana lagi??lagi best stalk kat kelas mahupon tnya kat kengkawan!*ni tahap melampau smpai merisik2 khabar dah ni

somepeople stalk for good??*ade ke?
ade stalk sbb itu ex depa tu ha
ade stalk sbb jeles!
ade yg stalk sbb hobby!!*ni kelakar,aku tahu ade sorg ni.haha
ade yg stalk sbb bosan xde keje
but most of the times,people stalk!
jgn nk tipu kata kau xpenah stalk dlm kata bahasa melayu-->intai  manusia lain oke!
haha
knp aku stalk org?
sbb lama xjumpa,nk busy body psl dia,n nk tgk "hoi cun ke awek kau?"haha
but some people
 they call it love! :P

Sunday, November 20, 2011

its annoys me when u repeatedly doin the silent thing and realized nothin.

Wednesday, November 9, 2011

everything can fade away

everything can fade away,its just how you prevent it from fading is the main thing

Sunday, October 30, 2011

evening's thought




its true that people said first love can never be forgotten 
but its not that you must be with ur first love =D

Wednesday, October 26, 2011

when give up is not in ur so called "kamus"

org yg xputus asa mmg berbaloi
ari2 buat benda yg sama tuk org yg sama
walaupon org tu xendahkan
tapi lama2 dia endahkan jugak
macam
everyday pon kasi smiley smiley smiley
nak xnak
kena la jugak reply kan
sbb kita masih manusia,ade feeling,yela,org hari2 tegur kau,sekali, dua kali, tiga kali, xlayan
lama2 kesian pulak kan
so nak xnak reply la jugak
mcm "u ni suka betulkan kasi smiley,hobby ke?"
haha!
lama lama melekat kang susah jugak
putusla asa cepatlah org oi 




p/s:currently i think i had hay fever.

Monday, October 17, 2011

its POST EOP! =D

wat is eop???END OF POSTING EXAMINATION!!!
yeayy
at last posting PAEDIATRIC yg sgt2 best dah habis..huwaaaaa
xsuka nak masuk posting medical :(((((
i wish i would be in paediatric posting this whole year in klang

Thursday, October 13, 2011

im shocked.unbelievable.terkejut.cemas.anxious
i knew dirty little secret of you

Sunday, October 9, 2011

Friday, October 7, 2011

KT lagi!

terengganu lagi!
ape aku buat kat sini?
ape kami buat kat sini?
setakatni dah 2kali rasenya aku dtg sana
parents aku lagi byk kali 4,5 kali jugak la
sebab dulu along(kakak tua aku) transfer keje kat sana
so dah mcm kampung dia la kuala terengganu ni aka KT



okeh..
ape aku buat kat sana?
ni ktorg buat kat sana

nak temankan manusia diatas ni ha masuk pertandingan memancing!
Gp joran anjuran berita harian,kalu korg selalu selak paper berita harian hari jumaat,ha ade la pasal ikan-ikan sekalian.ape yg menarik kat ikan pun aku xtau..manusia bernama ramli ni ha,obses sgt dgn pancing n ikan!
masa2 lapang beliau pun pegi memancing,ade ke die ajak aku ni,oke aku ulang,aku ni,sbb aku anak perempuan pegi memancing??!yela sbb die xde anak lelaki kan?so aku sbgai anak bongsu,yg masih boleh dipaksa rela kan??so ade la kdg2 aku n mak aku temankan die memancing..naik mati kutu aku ngn mak aku xtau nk buat apa?termenung memanjang la kami berdua...hadoiiiii..yg plg kelakar---->ciri2 menantu pilihan---->jeng jeng!---->yg SUKA MEMANCING! ade pulak mcm tu..haha!

oke,malas nk cter byk pasal memancing sbb aku pon xminat memancing..selalu bahankan dia sbb die suka aktiviti ni.haha!kata--->abah pegi keje jd nelayan jelah,suka sgt ikan kan!hahah.yela,kat rumah pon die suka tgk channel discovery pasal IKAN AKA FISH!!!
lawak lawak.ade jugak org mcm ni.

lepas je smpai DUNGUN 5jam dr KL
ktorg mak,along angah n adik(aku lah tu)
pegi KT*ape tu KT,kan dah kata td kuala terenganu*
dr DUNGUN ke KT dlm 1jam camtu lahh
memandangkan along femes jln kat KT
ktorg pon beranilah pompuan2 je pi merantau.ayat xtahan
yela,mana la tau sesat ke hape kan?
xde lelaki perwira nk selamatkan kan??kan?

smpai sana ktorg cek-in kat

ini muka depan Ri-Yaz Heritage


 oke this one jakun!comel betul kete kecik ni,mcm mainan.rasa nk volunteer diri je drivekan binatang ni.haha
this one,kapal layar,masa ktorg dtg bukan time Manson Cup,so xde byk sgt kapal layar.resort tu betul2 depan Pantai Duyung. 

close-up view


lama gila tggu nk masuk bilik.

dapat jugak naik bende alah ni


this is the resort-mcm rumah kayu semi-detached
three musketeer.
night view
dinner time! patutnya nak makan kat pantai burok*aka hot spots la kat KT*,tapi sebab hujan n dah survey2 kdai2 makan,cm xbest,last2 makn jela buffet kat resort.sedap!

jom makan!

malas la nk posing dah,perut dah bunyik2 keroncong!

along mmg kaki posing,dimana mana saje!

aku rasa semua cakes!!ni yg 2nd round akhirnya xhabis jua

tadaaa!!!licin dahhh.. burppppp
best duduk rumah papan!

kesian angah x masuk gambar.hehe

kalu dah berkwn ngn along,mmg sepanjang jln la berposing je keje dia :)


at last,ade jugak gmbar angah!
last but not least!!!besttttt sgt resort tuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nanti jom lah dtg Ri-Yaz Heritage Resort and Spa!!
mmg syok!!!!


oh lupa nk smbung kisah memancing!
btw,encik ramli dpt ikan yu,panjang lengan..
ikan tu xde mata,maksudnye xde markah la..
so maksud disini beliau xmenang...
sedey..huhu..xpe
asalkan gembira sokmo!!!
makan kopok lekor byk2 smpai kembung,makan satah jugak!
xoxoXOXOxoxo




nak kawan buat la cara betul

ade ke nak berkenalan kena POKE  dulu??
POKE POKE POKE
pastu ADD AS FRIENDS
ceh
nak kawan buat la cara betul.
hantar inbox ke?add ke?chat ke?
masalahnye macam lah aku layan bende mcmni.hehek!
patut la die poke,sbb die tau byk manusia mengendahkan cara2 "berkawan" seperti diatas
lalu mereka memilih menge-POKE.*ade ke such thing as this*

Tuesday, September 27, 2011

crap!

CRAP!!!!!
THIS IS WHAT U GOT AFTER GOOGLING FOR CRAP!

 BEWARE,THIS CONTENT WOULD CAUSE YOU TO VOMIT,CONTINUE TO READ IF U HAVE STRONG GUT! 18C

ape tu CRAP!
lahh
jom lah merepek2
cakap je apa2 kau nak
aku suka dgr
ko merepek melampau lagi best!
mmg hobi aku suka berkwan dgn someone yg kelakar!
kalu xkelakar xjadilah nk kawan dgn beliau


teringat kat satu kawan masa pasum dulu
dia mmg pelik
ckp merepek2,xpernah serious
tapi best kawan dgn dia.kelakar
semua dia ckp kelakar gila.

masa mula2 jumpa kat kelas
"oohhh,duduk tgkt 6 jugak eh?oh lain kali boleh la pegi kelas sama2,mintak la num tepon"
dia reply-"ha??no tepon??xigt la..eh eh,aku ade 2 num tepon,jap.."

haha,boleh pulak x igt num tepon diri sendiri.
last aku jumpa die kat um masa 1st year,die dtg tido kat kolej.pastu ktorg jln kuar sama2.die ada ajar
main gitar,2 lagu,pastu dah lupa dah..heeee

skrg budak medic dah xreti nk merepek sgt,ckp straight je.*bukan semua,ade la tertggal sisa2 yg kaki lawak*
semua nk baca BUKU
seb baik rumate aku cam ala2 bipolar sikit..kelakor!
semua yg keluar dr mulut die aku akan gelak
pastu die kata,APA YG KELAKAR SGT?
haha.
mmg die xsedar yg die tu lawak!hikhik

yela,setiap mggu aku balik,die kata die tggl la kat bilik dgn TOYOL
haha.bodoh gila jwapan die.ade ke die kata ade TOYOL kat sini

oh lupa,rini aku nmpak budak kecik yg pggel aku KUCING JAHAT kat ward paediatric
nak buat PE kat dia,sbb comel betul die dgn perut buncit die jln terkedek2,pkai bju pink lak tuhhhh
haha! dpt jugak aku peluk die kejap tang perut tu,bulat mcm bear!!! pastu ajak die borak2 die xnak sgt,die sengih jahat je..pastu ade ke die main pistol mainan,pastu die cucuk kat mata aku pistol dia!!!cehhhh,siot punya kanak2..haha,seb baik xsakit or oedema ke?kang aku lak yg masuk hospital,budak2 lain ni tggu masa je nk buat PE kat sapa2 yg msuk ward!haha..lepas mata kena cucuk aku pon try lagi nk borak ngn dia,xpuas hati sbb die kiut lahhhh..ape yg buat die kiut ialah ke-nakalan die tu!alalaalaaaa comeinye nawi!! pastu die lari masuk bilik,pastu kata kat aku "yeay padan muka xboleh masuk!" die tutup pintu,, lepas tu,nganga la aku kat luar.haha

lepas tu ade satu kanak2 berusia 11 tahun ni,die lak DM type1,yg interesting pasal dia ialah,die sgt SPORTING!!!!!!! thisan very2 sporting gilaaaaaaaaa..kelakar kot!!!..boleh pulak die amek fon number aku nk hntar text!hahaha,yela,kat board aku tu ade sticker yg ada nma n phone num,yela,dulu buat dgn mira jem semua, saje2 comel je bende tu..dah pagi tadi dia miskol aku,pastu phone aku xbunyi pon,entah sbb ape operator angkat,xde off fon pun..entahlah..bgus jugak num aku dah hilang,xde la die nk hntar mecet lagi.hikhik.sorry la Thisan,akak suka tgk cter india,tapi xnak bofren india yg kuat lawan sgt mcm dlm cter Tamil tu..xdela..main jeeee..kalu boleh biar akak yg lawan dgn org jahat tu sbb die kacau bfren akak.eceeehh

VOGUE GILA MEDICAL STUDENT 


SEBAB ape aku rajin sgt nk update blog sbb sbb aku bosan!
and dah terjatuh cinta dgn ASNAWI,tapi kena REJECT
kena reject lagi :(
 jgn la later in life,suami aku bosan gila mcm ni,boleh mati aku mcm mkcik kartoon ni.ceehhhh



p/s:xtau kenapa kebelakangan ini*xde pulak kehadapan ini* aku tulis n sebut perkataan CEH..CEH,NI SEMUA TER-TIRU YEYEX!